Of je nu solliciteert naar je eerste baan of een carrièrestap maakt, video-interviews zijn tegenwoordig een standaardonderdeel van het wervingsproces. Van Zoom gesprekken tot vooraf opgenomen sessies, werkgevers omarmen digitale interviews om sneller en efficiënter in contact te komen met kandidaten. Als je bent uitgenodigd voor een virtueel interview, lees je hier hoe je je kunt voorbereiden, hoe je kunt presteren en hoe je een blijvende indruk achterlaat, voor of naast de camera.
Waarom video-interviews blijven
Virtuele sollicitatiegesprekken bieden flexibiliteit en toegankelijkheid voor zowel werkgevers als sollicitanten. Ze elimineren locatiebarrières en verminderen vertragingen in de planning, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor drukke wervingsteams. Voor kandidaten is het een kans om zich zelfverzekerd te presenteren in een vertrouwde omgeving. Maar laat het comfort van thuis je niet verleiden tot te weinig voorbereiding. De beste kandidaten behandelen video-interviews met dezelfde professionaliteit als persoonlijke ontmoetingen.
De twee formaten die je moet kennen
Live video-interviews
Dit zijn realtime gesprekken met een interviewer of een panel, die worden gevoerd via platforms als Zoom, Microsoft Teams of Skype. Je beantwoordt vragen, bespreekt je ervaring en voert mogelijk interactieve taken uit, net zoals bij een persoonlijk interview.
Vooraf opgenomen video-interviews
Deze staan ook bekend als eenrichtingsinterviews en bestaan uit het opnemen van je antwoorden op gestelde vragen. Er is geen live interviewer, alleen aanwijzingen op het scherm en een aftelklok. Hoewel dit formaat minder interactief is, kun je het opnemen op een moment dat het jou uitkomt (binnen een deadline).
Stap-voor-stap voorbereidingsgids
1. Ken de rol en het bedrijf
Doe je huiswerk. Bekijk de functieomschrijving, onderzoek de waarden en het recente nieuws van het bedrijf en begrijp de bedrijfstak als deze nieuw voor je is. Bereid voorbeelden uit de praktijk voor die je vaardigheden aantonen en gebruik de STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) om je antwoorden te structureren.
2. Zorg voor de juiste technologie
Voorkom verrassingen op het laatste moment door je apparatuur van tevoren te testen:
- Controleer de kwaliteit van je webcam, microfoon en audio.
- Zorg ervoor dat je internetverbinding stabiel is.
- Maak jezelf vertrouwd met het interviewplatform.
- Sluit alle onnodige apps of browsertabbladen.
- Laad je apparaten op of sluit ze aan en gebruik een hoofdtelefoon om ruis te verminderen.
Bonustip: Doe een proefinterview met een vriend of neem jezelf op om je houding, oogcontact en spreektempo te controleren.
3. De scène instellen
- Creëer een rustige, professionele omgeving:
- Kies een goed verlichte ruimte met een neutrale achtergrond.
- Verwijder visuele afleiding zoals rommel of felle posters.
- Ga aan een bureau of tafel zitten met de camera op ooghoogte.
- Waarschuw anderen in je huis om onderbrekingen te voorkomen.
4. Maak indruk met je kleding
Kleed je van top tot teen professioneel, zelfs als je denkt dat alleen je bovenste helft zichtbaar zal zijn. Kies voor effen, gedempte kleuren en vermijd drukke patronen of opzichtige accessoires die kunnen afleiden voor de camera.
Tijdens het interview: Vertrouwen is de sleutel
- Kijk naar de camera als je spreekt. Dit simuleert oogcontact.
- Spreek duidelijk en in een rustig tempo. Online vertragingen kunnen ongemakkelijke overlappingen creëren, dus pauzeer even voordat je antwoord geeft.
- Gebruik lichaamstaal: Zit rechtop, glimlach en maak natuurlijke gebaren om betrokkenheid te tonen.
- Vermijd multitasking: Je moet 100% gefocust zijn op het gesprek.
Blijf kalm en professioneel als er technische problemen optreden. Laat het de interviewer weten en los indien nodig problemen op of maak een nieuwe afspraak.
Na het interview: Reflecteren en opvolgen
Neem na het interview een paar minuten de tijd om te noteren:
- Wat ging goed?
- Wat zou je de volgende keer kunnen verbeteren?
- Zijn er nuttige inzichten of vragen naar voren gekomen tijdens het interview?
Volg altijd op met een bedankmail om waardering te tonen en je enthousiasme voor de functie te benadrukken.
Video-interviews zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het wervingsproces en een goede voorbereiding kan een groot verschil maken. Of het nu je eerste virtuele sollicitatiegesprek is of een van de vele, als je het met vertrouwen, duidelijkheid en professionaliteit benadert, maak je een sterke indruk. Met de juiste opstelling, een doordachte voorbereiding en een rustige uitvoering kun je je sterke punten laten zien en opvallen, waar je ook vandaan belt.
Blijf oefenen, blijf positief en onthoud: elk gesprek is een stap dichter bij je volgende kans.